Dnia 20 czerwca 2013 r. w PZ nr 10 SM-E w Kętach odbyło się podsumowanie projektu Comenius. W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście: Naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia i Spraw Społecznych pani Aleksandra Bibrzycka, dyrektor z PZ nr 9 pani Grażyna Mojżesz- Wlazły, dyrektor PZ nr 10 Aneta Jekiełek, wicedyrektor Ewa Marchewka, kierownik szkolenia praktycznego Dagmara Kojder-Pyrdziak oraz nauczyciele z PZ nr 10 SM-E zaangażowani w prace nad realizacją projektu. Zaproszeni byli rodzice, goszczący młodzież z Włoch oraz uczniowie biorący udział w wyjeździe do Włoch. Można było obejrzeć osiągnięcia projektu na wystawie tzw. „produktów końcowych”. Wśród nich znalazły się: liczne zdjęcia, certyfikaty, dyplomy, artykuły prasowe, kubki, breloczki, koszulki, prezentacje, filmy, książka kucharska, podstawki pod książki kucharskie wykonane w czasie wizyty w Holandii.
Podsumowanie połączone z degustacją „włoskich specjałów” przygotowanych przez Agatę Nawojowską, nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych oraz uczestniczkę wyjazdu do Włoch w marcu 2013 roku wraz z grupą Comenius.
Zaprezentowana została strona internetowa projektu dokumentująca osiągnięcia projektu, której autorem jest Artur Pawłowski, uczeń klasy informatycznej, twórca szkolnej strony internetowej. Ponadto w formie prezentacji o UNICEF przedstawiono, w jaki sposób poprzez uczestniczenie w projekcie szkoła współpracowała z tą instytucją. Za zebrane w czasie wizyty w PZ nr 10 we wrześniu 2012 roku pieniądze pochodzące ze sprzedaży ciast zakupiono szczepionki przeciw polio, tężcowi oraz moskitiery. Szkoła przystąpiła również do Klubu Szkół UNICEF.
Projekt był realizowany w latach 2011-2013. W tym czasie odbyły się dwa wyjazdy zagraniczne: do miejscowości, Druten w Holandii i Bielli we Włoszech oraz wizyta gości z tychże szkół w PZ nr 10 w Kętach. W wyjeździe do Holandii wzięło udział 8 uczniów i 4 nauczycielki, w wyjeździe do Włoch 10 uczniów i 3 nauczycielki. W czasie wizyt uczestnicy projektu mieli okazję przygotować wspólnie holenderskie, polskie i włoskie potrawy tradycyjne, uczestniczyć w zajęciach w szkole. Powstała również książka kucharska w wersji papierowej i elektronicznej z tymi przepisami.
Udział w projekcie był okazją do nawiązania trwałych kontaktów z rówieśnikami z Włoch i Holandii. Wpłynął na poprawę umiejętności językowych uczniów. Nauczyciele i uczniowie mogli poznać i porównać system edukacji, wziąć udział w lekcjach w szkole w Holandii, Polsce i Włoszech. Zamieszkanie w rodzin goszczących było okazją do posługiwania sią językiem angielskim w sytuacjach codziennych. Uczniowie odwiedzili Amsterdam w czasie wizyty w Holandii oraz Mediolan i Tury w trakcie wizyty we Włoszech. W Polsce uczestnicy projektu udali się na Szyndzielnię, zwiedzili Muzeum Browaru w Żywcu, Dom Jana Pawła II w Wadowicach, Muzeum Auschwitz, Kraków, Wieliczkę, farmę ekologiczną w Stryszowie. Wspólnie przygotowali polskie potrawy tradycyjne w restauracji „Hotelu na Błoniach” w Bielsku- Białej, które wraz z przyjęciem połączonym z występem Kapeli Bugajskich uczestnicy projektu ocenili jako świetną zabawę i najciekawszy element projektu.
Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej projektu: www.pz10.eu/strony/comenius/, na której znajdują się materiały powstałe w czasie realizacji projektu: zdjęcia, harmonogramy, sprawozdania z wyjazdów, wrażenia uczestników, przepisy, wyniki ankiet ewaluacyjnych, artykuły prasowe, filmy oraz informacja o naszym projekcie w programie e-twinning.
Koordynator projektu: Halina Palarczyk-Karp