O tym, że nazwa „oscypek” pochodzi od słowa „rozszczepić” oraz, że honielnicy to młodzi chłopcy pomagający przy wypasie owiec mieli okazję dowiedzieć się uczestnicy wycieczki z PZNr10SME im.M. Kopernika do Zakopanego.
Wycieczka pt. „Na szlaku oscypka” odbyła się 12 czerwca 2013 roku i była zarazem ostatnią w ramach projektu Comenius, który jest realizowany w szkole w latach 2011-2013r. Wśród uczestników byli szkolni wolontariusze, kucharze oraz filmowcy, którzy również pracowali na rzecz projektu. Projekt związany jest z poznawaniem historii polskich potraw tradycyjnych.
W programie był spacer z przewodnikiem tatrzańskim Doliną Chochołowską. Po drodze uczestnicy mijali liczne szałasy pasterskie i słuchali opowieści na temat wypasu owiec i wyrobu oscypka. Spacer zakończył się w bacówce, gdzie można było poznać proces produkcji i zdegustować owcze sery.
W Izbie Regionalnej u Gąsieniców w Murzasichle były opowieści o zwyczajach, strojach, znanych ludziach z Podhala przy akompaniamencie instrumentów góralskich.
Uczestnicy wyjazdu uśmiechnięci i bogatsi o pyszne oscypki już czekają na kolejny projekt, w który mogliby się zaangażować.
Koordynator:
Halina Palarczyk-Karp