Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Grand Prix za żurek z Nowej Wsi!

419176_DUZYKoniec tegorocznych zmagań producentów regionalnych potraw i wyrobów. Kulminacją dwudniowej imprezy było ogłoszenie zwycięzców i wręczenie nagród przez marszałka Marka Sowę. Grand Prix zdobył żurek od Piskorka.

Trochę  mi smutno, kiedy przychodzi moment taki jak dziś i wiadomo, że właśnie dobiega końca wielkie trzymiesięczne wydarzenie, które poruszało całą Małopolskę. Z drugiej strony myślę, że cieszy się tak ogromną popularnością, że gościnny robi się dla nas za ciasny. Kto wie, może jubileuszowy, dziesiąty festiwal zorganizujemy na Błoniach? zastanawiał się Marek Sowa. I przypomniał, że już nie trzeba będzie czekać cały rok na festiwal, żeby delektować się ulubionymi regionalnymi produktami, ponieważ dzięki porozumieniu ze spółką Alma, małopolskie wyroby będzie można kupić w sieci delikatesów w największym miastach Polski.

Festiwal jest najstarszą w Polsce imprezą promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, jego produkty regionalne, tradycyjne, lokalne oraz ekologiczne. Główną atrakcją są małopolskie tradycyjne specjały – aż 58 różnych produktów i potraw, w tym m.in. kiełbasay piaszczańska z kija, karczek faszerowany kurkami, staropolski krupnik, tradycyjne lody maślankowe, hałuski owsiane, tort babci Eleonory, ekologiczny kapłon galicyjski i tak dalej…i tak dalej. Festiwalowa publiczność oglądała także pokazy kulinarne, m. in. w wykonaniu Sylwestra Lisa – specjalisty kuchni molekularnej oraz Macieja Koźlakowskiego – uczestnika pierwszej edycji programu „MasterChef”.

Nagrodę i wyróżnienia przyznawało jury w składzie: Anna Starmach – jurorka programu MasterChef, Maciej Koźlakowski – finalista I edycji programu MasterChef,  Sylwester Lis – szef kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa z Bukowiny Tatrzańskiej, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska, Zbigniew Kurleto – ekspert kulinarny, Magdalena Grabowska – Dyrektor Marketingu i PR z Alma Market S.A. oraz Magdalena Gdowska – przedstawiciel województwa małopolskiego.

Wszystkie festiwalowe nagrody to honorowe wyróżnienia oraz liczące się rynkowe rekomendacje dla najlepszych w regionie firm i produktów spożywczych.

Małopolski Festiwal Smaku jest szczególnym wydarzeniem kulinarnym. Każdego roku skupia około 200 producentów żywności z całego regionu podczas letniej edycji, a także Wielkanocnego i Wigilijnego Smaku. W ciągu ośmiu lat istnienia festiwalu aż 11 małopolskich produktów otrzymało unijny certyfikat „Chronionej Nazwy Pochodzenia”  i „Chronionego Pochodzenia  Geograficznego”.

Na swoich kulinarnych faworytów zagłosowało 16 tysięcy osób. A oto wyniki.

LAUREACI MFS 2013:

Plebiscyt

1.  EKOLOGICZNE PRZYSMAKI: Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Osieka Jurajska malina zalana czarem pustyni

2. TRADYCYJNE SPECJAŁY: Andrzej Pietrzyk ze Swojczan Charsznicka kapusta kwaszona

3.    SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ: Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza Masło ekstra

4.   JAK U MAMY: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa Staropolski krupnik

Konkurs

Wyróżnienie:

1.     Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza Masło ekstra

2.     Zakład Masarski „AMIGOS” z Burzyna Schab nadziewany z Burzyna

Grand Prix: z Nowej Wsi Żurek od Piskorka

Konkurs dla blogerów „Gotuj i bloguj po Małopolsku”

Wyróżnienia:

III MIEJSCE: Natalia Tomczyk i Dominika Oleniacz http://smaknaprzepis.blogspot.com/ Małopolskie Placki Ziemniaczane Koralowe z Korbaczem

II MIEJSCE Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz – gotowaniezpasja.pl Szarlotka jarzębinowa z galaretką, dżemem oraz musem jarzębinowo-malinowym i chipsami jabłkowymi z piklami jarzębinowymi

Nagroda główna: Katarzyna Szatkowska – wkrainiesmaku.pl „Koralowy” kawior i galaretka z „koralowych” owoców

Źródło:
malopolskie.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności, Ciekawostki, Inne, Społeczne, Wydarzenia i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czas na wpisanie wyniku operacji minął. Proszę przeładować CAPTCHA za pomocą ikonki (strzałki).

*